Cuisine Focus - Indiase keuken - Een interessante mix van kruiden, specerijen, cultuur en religie
Als we denken aan de Indiase keuken in amsterdam, denken we meestal aan aromatische gerechten gepeperd met kruiden en specerijen, en die gedachte is meestal juist. De Indiase keuken staat zeker bekend om zijn sterke smaak en sterke geur door de verscheidenheid aan kruiden en specerijen die ze op hun gerechten gebruiken.
Ook de Indiase keuken verschilt per regio. Dit komt omdat er veel factoren zijn geweest die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en geschiedenis van de Indiase keuken, afhankelijk van de regio zoals hierboven vermeld.
De Indiase kooktechnieken en -methoden gaan terug tot ongeveer 5000 jaar geleden. Het is gevormd door zowel het land als de producten die uit een specifieke regio komen; er zijn dus verschillende regionale Indiase keukens. Afgezien hiervan heeft hun religie ook een grote invloed gehad op hun kookkunsten. Een andere factor die de Indiase keuken aanzienlijk heeft beïnvloed, zijn zowel de handelaren als de reizigers die door de regio reizen. Ze laten nieuwe kookmethoden achter, evenals nieuwe gerechten en nieuwe ingrediënten die de lokale bevolking in hun kookkunsten verwerkt. De heersers die regeerden, beïnvloedden ook de Indiase keuken. Maar het meest fascinerende is dat de identiteit van de oorspronkelijke Indiase keuken nooit verloren is gegaan. In feite heeft het zijn uniciteit behouden, en al die invloeden hebben de keuken alleen maar verrijkt en verrijkt.
Ganesha Restaurant India is famous Indian Food Restaurant In Amsterdam
Het normale dieet bestaat uit vlees, meestal vlees van wild, en ze maken ook gebruik van fruit en groenten. Het gebruik van kruiden werd al lang gebruikt in de Indiase keuken, en dit gaat terug tot ongeveer 3000 v.Chr. Toen religies zoals het boeddhisme en het hindoeïsme in India groeiden, werd het vegetarisme wijdverbreid en bloeide het. In feite werd het verbod op het eten van rundvlees het al lang bestaande kenmerk van het hindoeïsme, en deze praktijk is tot op de dag van vandaag nog steeds aan de gang.
In de Middeleeuwen werden thee en specerijen door de reizigers en handelaren in India geïntroduceerd. Veel later werd de Indiase keuken opnieuw beïnvloed door de indringers en veroveraars uit Centraal-Azië en de Afghaanse regio. Het was ook in deze tijd dat smaakmakers een onderdeel werden van de Indiase keuken, met name het gebruik van saffraan. Tegen de 18e eeuw, toen de Britten naar India kwamen om het land te regeren, ontstond er een huwelijk tussen de twee keukens en twee culturen, en het is bedacht als de Anglo-Indiase keuken. Het was dan ook niet verwonderlijk om te zien dat de traditionele Britse keuken zoals rosbief een Indiase invloed had door gebruik te maken van lokale Indiase kruiden zoals rode pepers en curry. Raj-tradities kwamen ook naar voren, waaronder de high-tea-traditie.
Als er één ding kan worden gezegd over de Indiase keuken, is dat, zelfs als veel internationale keukens de traditionele recepten en methoden van de Indiase keuken sterk hebben beïnvloed, het altijd zijn authenticiteit en originaliteit heeft behouden. Bovendien heeft het zijn cultuur en geschiedenis behouden, vooral als het gaat om het vermijden van het gebruik van varkensvlees of rundvlees in hun gerechten om religieuze redenen.
Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende regionale Indiase keukens die hebben bijgedragen aan wat het nu is. Deze regio's zijn de Awadhi, Mughlai, Bengali, Rajasthani, Konkani, Udupi, Malabari, Punjabi, Hyderabadi, Sindhi, Marwari, Chettinadu, Dogri, Kashmiri en Marathi. Deze regionale Indiase keukens verschillen in gebruikte ingrediënten en methoden die worden gebruikt bij het bereiden van hun gerechten, en elke regionale Indiase keuken zal in de volgende artikelen in korte details worden besproken.
Ingrediënten gebruikt in de Indiase keuken
* De volgende lijst is geenszins volledig. Het is alleen bedoeld als referentiebron.
Peulvruchten en peulvruchten: Bengaalse gram, zwarte gram, groene gram, linzen, split gram, sojabonen.
Specerijen en specerijen: Asafetida, kardemom, chili, kruidnagel, koriander, komijn, venkel, fenegriek, knoflook, gember, foelie, nootmuskaat, oregano, peper, tamarinde, kurkuma, walnoot.
Noten en oliehoudende zaden: amandel, cashewnoot, gember, kokosnoot, aardnoot, lijnzaad, mosterd, pistache, saffloer, zonnebloem.
Granen en granen: Gierst, gerst, boekweit, milo, maïs, ragi, rijst, griesmeel, tarwe, tarwebloem.
Groenten: ui, knoflook, spinazie, erwten, tomaat, kikkererwten, aardappelen.
Vlees: kip, schaap, lam.
Zeevruchten: Garnalen, garnalen, kreeften en een verscheidenheid aan zeewatervissen.
Klassieke Kip Tikka Masala
Ingrediënten:
* 2 el plantaardige olie
* 1 el boter
* 400 g uien, gesnipperd
* 600 g gepelde tomaten
* 1 kg kipfilet, vel verwijderd en in blokjes van 2,5-4 cm gesneden
* 4 el Patak's Tikka Masala Pasta
* 2 el dikke yoghurt
*zout, naar smaak
* 150 ml room
* grote snuif gedroogde fenegriekbladeren (optioneel)
* 3 el verse koriander, fijngehakt
* sap van ½ citroen
* snufje suiker
Procedure:
1. Meng in een kom 2 eetlepels Patak's Tikka Masala Paste en de yoghurt. Voeg de kip toe, dek af en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren, of een nacht als je tijd hebt.
2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op een laag vuur. Voeg de gesnipperde uien toe en bak ze ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn.
3. Voeg de resterende 2 eetlepels Patak's Tikka Masala Paste toe en kook 2 minuten. Besprenkel met wat water als de saus begint te plakken.
4. Voeg de gesneden tomaten en boter toe. Dek af en laat ongeveer 25-30 minuten op laag vuur koken, onder regelmatig roeren tot de boter zich van de jus scheidt.
5. Haal de kip uit de marinade en voeg toe aan de saus. Blijf ongeveer 10-15 minuten koken of tot de kip gaar is.
6. Voeg naar smaak zout en suiker toe en roer de room erdoor.
7. Voeg tot slot de gedroogde fenegriekblaadjes toe en pers het citroensap erdoor. Bestrooi met de gehakte koriander en serveer warm met Patak's Naan Bread
Vind het Indiase restaurant Ganesha chikan keukenmenu: https://indianrestaurantganesha.com/menu/
Klassieke Kip Korma
Ingrediënten:
* 450 g kipfilet, in blokjes
* 100 g uien, gesnipperd
* 1 tl gekraakte zwarte peper
* 1 el geschaafde amandelen
* 25 ml slagroom
* 1 el verse koriander, fijngehakt
* 1/2 tl venkelzaad
* 1 tomaat, in stukjes
* 2 el plantaardige olie
* 1/2 tl gemberwortel, fijngehakt
*zout naar smaak
* 3 el Patak's Korma Pasta
Procedure:
1. Verhit de olie in een pan en fruit de gesneden uien. Voeg het venkelzaad toe en bak 1-2 minuten mee.
2. Voeg de zwarte peper en de kip toe en laat nog 3 minuten koken, voeg dan de Patak's Korma Paste en de tomaat toe.
3. Kook 15 minuten of tot de kip gaar is, besprenkel met water als het mengsel aan de pan begint te kleven.
4. Roer de gember, de helft van de korianderblaadjes, amandelschilfers en room erdoor. Kook nog 3 - 4 minuten en serveer warm, gegarneerd met de resterende koriander.
Vind het Indiase restaurant Ganesha chikan keukenmenu: https://indianrestaurantganesha.com/menu/
Comments
Post a Comment